De Oriental Desert Express

Deze trein verbindt Oujda met Bouarfa via een 305 km lange spoorweg en nodigt u uit om de schitterende vergezichten van de Sahara te bewonderen afgewisseld met hoge duinen, nomadenkampen en afgelegen dorpjes. De trein bestaat uit drie rijtuigen met airconditioning. Aan boord worden drankjes en een warme lunch geserveerd. Om uw reis in foto's te vereeuwigen is voorzien in een aantal stopplaatsen tussen Aïn Benimathar, Tendrara en Bouarfa…

Eindeloze sensatie van het diepe zuiden

Dat moet iedereen ten minste één keer in zijn leven gedaan hebben, in het kader van een comfortabele georganiseerde reis, of sportiever, met een 4X4 te voet of op een kameel.

Vanaf Ouarzazate loopt de Draa vallei in zuidelijke richting en vormt een smalle oase van meer dan 200 km lengte. Een van de plaatsen waar de tocht u langs leidt is Zagora met zijn beroemde verkeersbord “Tombouctou 52 dagen”. Dit is dikwijls het vertrekpunt voor de ontdekking van het Diepe zuiden. Daar waar de Draa een bocht vormt naar het westen, zien we de eerste duinen, een voorproefje van de woestijn. Bivakkeren, een nacht onder de sterren slapen, dat is het begin van een onvergetelijk avontuur.

Deze op terrassen gebouwde stad ligt aan het einde van de beroemde Todra kloof en zijn adembenemende 250 meter hoge kliffen, te midden van een gevarieerd landschap van stenige woestijnen, gevarieerde bergen, groene oases en palmoases. Als u ten westen van Tinghir de Dadès vallei volgt in de richting van Ouarzazate, komt u door Kelaat M’Gouna, de Rozenvallei, waar de bloem gekweekt en gedistilleerd wordt, en waar vooral elk voorjaar een beroemde moussem plaatsvindt, het rozenfestival.

Ten oosten van Tinghir ligt Errachidia, voormalige garnizoenstad en hoofdstad van de Tafilalt, de grootste oase van de Marokkaanse Sahara die zich uitstrekt ter weerszijde van de Ziz rivier. Twintig kilometer zuidelijker ligt de blauwe bron van Meski die een grote palmoase irrigeert en in een vijver stroomt: een betoverende plaats om even te gaan zwemmen. Nog zuidelijker is Erfoud het vertrekpunt voor een tocht naar de duinen van Erg Chebbi. Aan het eind van de hoofdstraat houdt de geasfalteerde weg op. Een lange reeks zandduinen geeft het begin van de woestijn aan. Het hoogste duin, Merzouga, kan een hoogte van 150 meter bereiken! Dat is, zegt men, de beste plek ter wereld om de zon te zien opkomen. In het gelijknamige dorp wordt elk jaar het festival van woestijnmuziek georganiseerd, waar groepen muzikanten en dansers uit verschillende landen samenkomen: een fantastisch bewijs van de universaliteit van de gevoelens die de woestijn oproept. En een ideale gelegenheid om de wondere wereld van de woestijnmuziek te ontdekken.