Emigreren naar Marokko

Emigreren, waar begint u?

Een stappenplan, uw reis plannen, uitschrijven Nederland/België, inschrijven Marokko, Residentie aanvragen en een bankrekening openen.

 

Een stappenplan

U heeft waarschijnlijk plannen om te emigreren naar Marokko c.q. verhuizen naar Marokko en vraagt zich af wat u allemaal moet regelen. Waar moet u aan denken en wat moet u doen voor u vertrekt?

Naast het feit dat u een aantal zaken vooraf dient te regelen zijn er ook een aantal dingen waarover u een keuze moet maken.

U kunt ook kiezen voor een van de bekendste steden en waar de meerderheid van Nederlanders en Belgische migranten momenteel zich vestigen zoals Casablanca, Rabat, Marrakech, Tanger of op een van de opkomende steden zoals Agadir, Nador, etc.?

Bezoek uw toekomstige woonplaats

Het is raadzaam om uw toekomstige woonplaats of regio persoonlijk te bezoeken en te bekijken door de ogen van een bewoner. Ga eens niet elke dag naar het strand, is het dan nog steeds een aantrekkelijk idee om er te wonen? Veel emigranten hebben meerdere keren hun woongebied tijdens vakanties bezocht om uiteindelijk zich daar te vestigen.

Verhuizen naar Marokko, kopen of huren? Een heel belangrijk onderwerp. Allereerst moet u voor uzelf helder hebben of u woonruimte gaat kopen of huren.

Verhuizen naar Marokko… kopen of huren?

Het is goed om te weten dat de wijze van bouwen afwijkt van datgene wat u in Nederland of België gewend bent. In Marokko is het heel gebruikelijk om niet al te dikke muren en wanden te metselen. U kunt zich voorstellen dat woonvormen als appartementen en geschakelde woningen gehorig kunnen zijn. Sowieso is het goed om te weten dat Marokkanen luidruchtiger zijn.

Eerst een huis huren in Marokko…

Ons advies is om, in ieder geval eerst, een huis te huren. U kent waarschijnlijk de Marokkaanse onroerendgoedmarkt niet erg goed. En bent u bekend met de prijzen van woningen in het gebied waar u wilt wonen? Weet u zeker dat u in dat gebied wilt wonen? Ondanks dat u waarschijnlijk denkt zeker te weten wat u wilt, kan het best zijn dat u net als wij, na een tijdje zegt dat het toch niet is wat u ervan had verwacht. We hoeven u niet uit te leggen wat dat betekent als u een woning heeft gekocht. U kunt niet heel gemakkelijk verhuizen….

Huis huren in Marokko via internet

Een huurwoning kunt u tegenwoordig heel gemakkelijk regelen via internet. Misschien niet de woning waar u jaren zult blijven, maar huur bijvoorbeeld voor een periode van drie of zes maanden. Bij aankomst kunnen dingen wel eens anders voorgespiegeld zijn dan de werkelijkheid en dan is het fijn dat u na drie of zes maanden verder kunt. Kijk hier voor informatie over het huurcontract in Marokko.

Wilt u een huis kopen in Marokko dan kunt u hierover voldoende informatie vinden op onze speciale pagina over een huis kopen in Marokko.

Internationale verhuizers naar Marokko

Gaat u verhuizen naar Marokko en bent u gehecht aan uw inboedel dan is het raadzaam om deze door een internationale verhuizer te laten transporteren naar uw nieuwe woonplaats. Laat u goed informeren wat u allemaal mee mag nemen en welke stukken, zoals motorvoertuigen etc., aangemeld moeten worden.

Zelf verhuizen of een internationaal verhuisbedrijf inschakelen?

Als u gaat verhuizen naar Marokko komen er veel zaken op uw pad, waaronder ook de daadwerkelijke verhuizing. In verband met kostenbesparing lijkt het raadzaam om het zelf te doen, maar het is zeker een aanrader om een internationale verhuizer in te schakelen…

Kies voor een gespecialiseerde internationale verhuizer

Een ervaren internationale verhuizer weet wat belangrijk is bij een verhuizing naar uw bestemming in Marokko. De medewerkers hebben ervaring en kennen de processen goed, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Denk hierbij o.a. aan de douane formaliteiten. Tevens is de erkende internationale verhuizer vaak voordeliger omdat hij verhuizingen kan combineren, hetgeen scheelt in de kosten.

Wat doet de internationale verhuizer?

Het inpakken van de kleine goederen in dozen en het vakkundig inpakken van kostbare goederen zoals schilderijen of antiek. Uw kleding gaat in speciale garderobedozen. U kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen, dat scheelt in de kosten. De demontage van grote meubelstukken kan eventueel ook door de verhuizer gedaan worden.

De internationale verhuizer zal de inboedel op de aangegeven datum in de verhuiswagen laden. Bij het laden is het van belang dat de goederen goed in de wagen gestuwd worden, zodat gedurende het transport geen schade ontstaat.

Uw inboedel wordt vervolgens naar de opslaglocatie van de verhuizer gebracht. Meestal combineert de verhuizer uw verhuizing met een aantal andere verhuizingen om uw kosten te drukken en worden derhalve de te verhuizen inboedels tot aan het transport opgeslagen.

De ervaren internationale verhuizer zorgt voor een gedetailleerde inventarislijst en merkt uw goederen, hierdoor is er een duidelijke scheiding aangebracht. Deze gedetailleerde inventarislijst wordt ook gebruikt voor de douaneformaliteiten die voor u verzorgd worden.

Het lossen van uw inboedel vindt vaak plaats door de chauffeur met hulp van lokale verhuizers of u helpt zelf. Vaak speelt bij het lossen de bereikbaarheid van de bestemming een belangrijke rol, denk hierbij aan heuvelachtig terrein, oprijlanen, smalle straten, onverharde wegen etc.

Bij het lossen worden de goederen en de meubelen in de juiste ruimte geplaatst. Het uitpakken kunt u zelf doen. Montage van de gedemonteerde meubelen kan door de verhuizers verzorgd worden.

Verzekeren en geschillen

De erkende internationale verhuizer zorgt voor de verzekering van uw inboedel tijdens het transport en is aangesloten bij een geschillencommissie.

Meubilair opslaan?

Mocht u een woning gaan huren dan dient u wellicht het reeds aanwezige meubilair zelf op te slaan. Verhuurders hebben doorgaans zelf geen opslagruimte. U kunt er ook voor kiezen in eerste instantie uw meubilair in Nederland, België bij de erkende internationale verhuizer op te laten slaan.

U kunt er voor kiezen om uw auto mee te nemen naar Marokko…

 

Uw Nederlandse, Belgische auto in Marokko

Wilt u hierover meer informatie, klikt u dan eens op de website van de RDW bijvoorbeeld. De aanschafprijs van een nieuwe auto in Marokko is aanzienlijk lager dan in Nederland, België. Het is zeker het overwegen waard uw oude auto in Nederland, België te verkopen en in Marokko een nieuwe aan te schaffen.

Klik hier voor informatie over een auto invoeren in Marokko.

Uw auto uitvoeren uit Nederland

U dient uw autoregistratie in Nederland, België te beëindigen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, een RDW-keuringsstation of bij de klantenservicebalies in Zoetermeer of Veendam. Zie de website van de RDW voor adressen en meer informatie over het uitvoeren van uw auto.

 

U dient zich bij uw laatste woongemeente te laten uitschrijven uit Nederland, België en hen in kennis te stellen van uw verhuizing c.q. emigratie naar Marokko.

U kunt zich laten uitschrijven uit Nederland België bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA), vroeger het Bevolkingsregister genoemd, meestal te vinden in het stadhuis. U krijgt een bewijs van uitschrijving dat in meerdere talen is opgesteld, waarmee u kunt aantonen dat u uit Nederland, België bent uitgeschreven. Deze verklaring bevat uw personalia, de vertrekdatum en de afgiftedatum en is zowel in Nederland, België als in Marokko van belang. De Nederlandse Belastingdienst bijvoorbeeld, uw eventuele pensioenverzekeraar en uw zorgverzekering hebben hier belang bij.

Waarom is uw bewijs van uitschrijven uit Nederland, België van de woongemeente belangrijk?

Formeel gezien heeft u een bewijs van uitschrijven uit Nederland, België nodig om u in het buitenland te vestigen. Dit verschilt per gemeente in Marokko. Bij de ene gemeente moet u dit formulier tonen, bij de andere gemeente wordt u zomaar ingeschreven.

Adreswijziging aan de belastingdienst als u in Marokko woont

U kunt bij het uitschrijven uit Nederland, België bij de gemeente alleen uw eerste adres in Marokko doorgeven. Als u daarna verhuist hoeft en kunt u dat niet meer doorgeven aan de Gemeentelijke Basis Administratie in Nederland, België. Adreswijzigingen aan de belastingdienst kunt u doorgeven middels het formulier adreswijziging buitenland. Let op, dit formulier dient u naar de afdeling buitenland te verzenden, echter totdat uw M-biljet is afgehandeld ligt uw dossier nog bij de afdeling waar u in Nederland, België onder viel.

Uitschrijven uit Nederland, België en uw zorgverzekering

Op het moment dat u zich laat uitschrijven uit Nederland, België wordt uw zorgverzekering beëindigd. Zorg zelf direct voor een nieuwe verzekering in uw toekomstige woonland of overweeg een tijdelijke (emigratie) verzekering.

Paspoort. U reist weliswaar buiten de Schengenlanden, dus van een uitreis- c.q. inreiscontrole is wel sprake, Dus dient u een geldig paspoort en/of identiteitskaart te bezitten.

Identificatieplicht in Marokko

In Marokko geldt ook een identificatieplicht. Kijk tijdig of uw documenten nog een lange geldigheidsduur hebben.

Paspoort, identiteitskaart, of beide?

Wij adviseren u om zowel een paspoort als een identiteitskaart aan te schaffen. Deze laatste is tegenwoordig in “creditcardformaat” en daardoor handig op te bergen in uw portemonnee, waardoor u uw paspoort niet telkens mee hoeft te nemen. U dient zich ook in Marokko te allen tijde te kunnen legitimeren. Tevens geldt in Marokko dat u zich altijd moet legitimeren als u een betaling met een pinpas of creditcard doet in een winkel. Hiervoor is de identiteitskaart zeer handig. Mocht een van beide documenten door verlies of diefstal verloren gaan, dan beschikt u altijd nog over een ander geldig document.

Uw paspoort of identiteitskaart verlengen als u in Marokko woont

Woont u eenmaal in het buitenland, dan dient u een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart bij de ambassade of een consulaat aan te vragen en dat is niet altijd in de buurt. Woont u in Nederland, België dan wordt uw Nederlandse, Belgische paspoort of identiteitskaart uitgegeven door de woongemeente. Dit kan niet meer als u naar het buitenland bent verhuisd, u bent immers niet meer ingeschreven in een woongemeente in Nederland, België. Voor meer informatie kijk op de website van de Nederlandse ambassade.

Hoe lang duurt het voordat uw nieuwe biometrische paspoort klaar is?

Sinds 21 september 2009 wordt alleen nog het nieuwe biometrische paspoort uitgegeven. Deze Nederlandse paspoorten worden centraal in Nederland vervaardigd. Het duurt minimaal 3 weken voordat een paspoort gereed is.

Pasfoto’s laten maken in Marokko voor uw Nederlandse paspoort

De criteria waaraan de pasfoto voor uw Nederlandse paspoort moet voldoen zijn doorgaans niet bekend in de Marokkaans fotowinkel waar u pasfoto’s kunt laten maken. U kunt daarover contact opnemen met de Diplomatieke Vertegenwoordiging, zijnde de Nederlandse Ambassade in Rabat.

Kan ik als resident in Marokko een biometrisch paspoort aanvragen in Nederland?

Niet-ingezeten Nederlanders kunnen voor het aanvragen van een nieuw Nederlands paspoort eventueel ook terecht bij een aantal grensgemeenten in Nederland en bij de gemeentebalie op Schiphol. Nadere informatie vindt u op bijgaande link. www.rijksoverheid.nl

Achtergrondinformatie over het biometrische paspoort

Sinds 26 augustus 2006 is het Nederlandse paspoort voorzien van een elektronische chip waarin naast de persoonsgegevens ook een digitale gezichtsopname (gescande pasfoto) is opgenomen. Door de lidstaten van de Europese Unie is voorts afgesproken dat bij een paspoortaanvraag ook vingerafdrukken van de houder zullen worden afgenomen en aan de chip worden toegevoegd. De digitale gezichtsopname en de vingerafdrukken maken deel uit van het streven van de EU-lidstaten paspoorten beter te beveiligen tegen vervalsing en fraude. De chip maakt het mogelijk de gegevens elektronisch te vergelijken met de kenmerken van de houder van het paspoort en met de daarin gedrukte gegevens. Zo is het moeilijker het document te vervalsen en kunnen mensen zich moeilijker identificeren met andermans paspoort. Hiermee is zowel het belang van de overheid als dat van u gediend. De uitvoering van deze maatregelen is aan de nationale overheden van de EU-lidstaten overgelaten. In Nederland berust de verantwoordelijkheid voor de regelgeving bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties www.minbzk.nl.

N.B: Informatie is v.t ook voor onze Belgische klanten.

Bent u in het bezit van een Nederlands, Belgische rijbewijs dan kunt u dit document -in beginsel- blijven gebruiken totdat de geldigheid verloopt.

Uw Nederlandse, Belgische rijbewijs in Marokko

Wanneer u enige tijd in Marokko woont is het raadzaam uw Nederlandse, Belgische rijbewijs om te wisselen voor een Marokkaanse rijbewijs.

Uw Nederlandse, Belgische rijbewijs kunt u niet in Marokko verlengen

Wanneer u resident bent in Marokko en de geldigheid van uw Nederlandse, Belgische rijbewijs verloopt, dient u een Marokkaanse rijbewijs (Permi de Conduire) aan te vragen. Doe dit tijdig, ruim voor dat de geldigheid verlopen is! Er bestaat geen mogelijkheid om uw Nederlandse, Belgische rijbewijs te behouden.

Uw Nederlandse rijbewijs is kwijt, gestolen of verlopen

Als u in Marokko woont en u bent uw Nederlandse, Belgisch rijbewijs kwijtgeraakt, het is gestolen of uw Nederlandse, Belgisch rijbewijs is inmiddels verlopen, dan kunt u vaak op basis van een echtheidsverklaring, afgegeven door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in Veendam b.v, een Marokkaanse rijbewijs aanvragen. Voor verdere informatie kijk dan op de website van het RDW op de pagina voor uw Nederlands rijbewijs in het buitenland.

Belastingzaken bij emigratie naar Marokko

Met welke belastingzaken krijgt u allemaal te maken als u gaat emigreren? Een overzicht.

Welke belastingzaken komt u tegen als u naar Marokko gaat verhuizen?

Hieronder enige zaken die belangrijk zijn om te weten als u gaat emigreren naar Marokko.

M-biljet

Belastingformulier dat u in moet vullen over het jaar waarin u emigreert.

De conserverende aanslag

Aanslag met betrekking tot opgebouwd pensioen of lijfrenten als u naar het buitenland verhuist.

Vrijstelling loonheffing

Vraag vrijstelling loonheffing aan ter voorkoming van dubbele belastingen.

C-biljet

Belastingformulier dat u in moet vullen in de jaren na emigratie als u nog een fiscale band heeft met Nederland, bijvoorbeeld woningbezit of spaargeld.

Opgaaf Wereldinkomen

Opgave doen van uw wereldinkomen, o.a. ten behoeve van het Zorginstituut Nederland (voorheen het College voor Zorgverzekeringen, afgekort CVZ).

Belastingverdrag tussen Nederland en Marokko

Verdrag tussen Nederland en Marokko ter voorkoming van dubbele belastingbetaling bij emigratie.

Neemt u voorafgaand aan uw vertrek uit Nederland, België contact op met de Belastingdienst of kijkt u eens op www.belastingdienst.nl en klik door naar het onderwerp buitenland. Verder wordt op deze website in de rubriek Belastingen Nederland het een en ander uitgelegd.

Het gaat hier niet over gemeentelijke heffingen, maar over de Nederlandse Belastingdienst met betrekking tot inkomstenbelasting etc.

N.B: Deze informatie is v.t ook voor onze Belgische klanten.

Stel ruim van te voren vast wanneer u wilt vertrekken en bepaal of u met de auto of het vliegtuig wilt gaan. U heeft dan een moment waar u naar toe moet werken en u kunt uitkijken naar de komende veranderingen.

Heeft u schoolgaande kinderen dan houdt u waarschijnlijk rekening met de zomervakantie. Heeft u nergens rekening mee te houden dan is arriveren in Marokko direct na het hoogseizoen waarschijnlijk een betere optie. Het is dan makkelijker (tijdelijke) woonruimte te huren en de prijzen liggen lager.

Gaat u met de auto, wat natuurlijk goedkoper lijkt en soms wel moet als u deze gaat invoeren, bedenk dan dat u langer onderweg bent en extra kosten moet maken voor overnachtingen en eten.

Neemt u huisdieren mee, overweeg dan toch om te gaan vliegen. Veel mensen willen dat hun huisdier niet aan doen, maar een lange autoreis is voor een hond of kat ook niet fijn.

Bent u verzekerd? De emigratieverzekering

Omdat u een enkele reis gaat maken kunt u geen gewone reisverzekering afsluiten. U kunt besluiten een emigratieverzekering af te sluiten. U bent dan verzekerd tijdens uw reis en u krijgt voor de periode waarvoor u de verzekering afsluit in uw nieuwe woonland de tijd om zaken als bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering etc. te regelen.