Kunstnijverheid en winkelen

Marokkaanse kunstnijverheid en levenskunst

Tijdens een wandeling door de souks zult u waarschijnlijk vooral aangetrokken worden door gebruiksvoorwerpen. Thuis zullen zij uw dagelijks leven op duurzame wijze verfraaien.

U zult ongetwijfeld ergens in een straatje van de medina van Fes, Meknès of Marrakech een specialist van mozaïek tegels aantreffen. Deze tegels van geëmailleerd aardewerk kunnen gecombineerd worden om een tafelblad te vormen op een smeedijzeren onderstel. Laat u verleiden tot de aankoop van tegels: de ambachtslieden weten precies hoe ze de export moeten organiseren.

De pottenbakkers zullen met plezier voor hun bezoekers een demonstratie geven van hun kunst, bij het drinken van een glaasje muntthee. Aardewerk of keramiek, schalen, borden, slakommen, kommetjes en vazen, u vindt er alles om uw keuken te vernieuwen. Uw gasten zullen blij verrast zijn bij het zien van uw tajine-schaal of de mooie kommetjes waarin u voortaan uw salades zult serveren.

Op de markten van Rabat kunt u de prachtige tapijten bewonderen die tot de mooiste van Marokko behoren. Zij zijn van hoogwaardige kwaliteit en zullen uitstekend tot hun recht komen in een zitkamer of een hal. In het zuiden of in de bergdorpen kunt u kennismaken met de kunstnijverheidsproducten van de Berbers: ontdek het onopgesmukte raffinement van deze eenvoudige met engelengeduld met de hand geweven tapijten.

Bezoek de beroemde leerlooierijen van Fès of Marrakech en ga vervolgens door naar de winkeltjes in de souk. U zult bij het zien van de perfect verzorgde en hoogwaardige artikelen al snel begrijpen waarom het woord marokijnwerk hier zijn oorsprong vindt. Een nieuwe portefeuille nodig? Of een stevige weekendtas?

Schoonheid

En als u zichzelf eens laat verwennen? Marokko vervaardigt en biedt tal van traditionele schoonheidsproducten. Profiteer van deze eeuwenoude ervaring.

Arganolie is een exclusief Marokkaans product. De arganboom waaruit de olie gewonnen wordt, groeit uitsluitend op onze bodem, in het zuidwesten, in de omgeving van Agadir, Essaouira en Taroudant. De olie wordt in de keuken gebruikt, onder andere voor de couscous. Maar arganolie heeft vooral door haar cosmetische toepassingen wereldfaam verworven.

Argonolie heeft eigenschappen die de Berbervrouwen sinds mensenheugenis kennen. En zij beheren de productie van de olie in een twintigtal coöperaties. Breng een bezoek aan de coöperaties, waar u uitleg kunt krijgen bij de verschillende fasen van de productie.

Ontdek de schoonheidsrituelen van de Marokkaanse vrouwen, in een hammam bijvoorbeeld. U kunt naar huis teruggaan met in uw bagage het complete assortiment producten die zij sinds jaar en dag gebruiken. Natuurlijke sponzen, olijfzeep, puimsteen of aluinsteen… En niet te vergeten rhassoul, die andere Marokkaanse specialiteit, reinigende leemaarde, geparfumeerd met rozenwater of met jasmijn… Marokko is een ware Grot van Ali Baba waar u alles vindt voor uw.

Een vernieuwde kunstnijverheid

De Marokkaanse ambachtslieden hebben zich aangepast aan de wensen van hun hedendaagse klanten. Design, kleuren en eeuwenoud vakmanschap staan nu in het teken van eigentijdse trends.

Niets is klassieker dan de oosterse sloffen, de baboesjes. Toch worden de recente creaties voor vrouwen aangeboden in pastelkleuren, en zelfs in flashy en elektro tinten. Wie zou ooit gedacht hebben dat je op een dag techno zou dansen met baboesjes en toch trendy zou zijn? De hele lederwarenindustrie staat nu in het teken van dit gedecomplexeerde modernisme: handtassen en weekendtassen in roze zuurtjeskleur, electric blauw of fluo geel!

Ook de sieradencollecties hebben zich aangepast aan de eigentijdse trends. Hoewel de hout- en metaalbewerkingstechnieken niet veranderd zijn, zien de sieraden er steeds minder etnisch uit. Dankzij een ingrijpende herziening van het design hebben de producten die u vandaag geboden worden dezelfde hoogwaardige kwaliteit, maar met vormen en motieven die absoluut eigentijds zijn.

U zult tijdens uw reizen ontwerpers treffen die zich hebben aangepast aan de moderne tijd, zonder echter de tradities van hun voorouders te verloochenen. Dat geldt met name voor de juweliers die, tussen traditionele productie en innoverend design, de Berbersieraden in een nieuw jasje steken door hun dat stukje creativiteit te geven waardoor ze altijd en overal te dragen zijn. Dezelfde innovatiegeest heeft nieuwe wegen geopend voor de textielweverij. Zo bewijst Marokko dat het land met beide voeten in het heden staat, zonder zijn ware identiteit te verloochenen.