Klimaat en seizoenen

Strand of bergen: het is belangrijk te weten welke temperaturen en weersomstandigheden u kunt treffen, afhankelijk van het seizoen.
Uw reis in het voorjaar
Marokko biedt gedurende een groot deel van het jaar een zonnig klimaat. Het voorjaar is bijzonder zacht en aangenaam. De temperaturen liggen tussen 23 en 26°C in Agadir en Marrakech. De bomen staan in bloei en er ligt nog sneeuw op de bergtoppen. Ideaal voor uw foto's!
Uw reis in de zomer
De hoge temperaturen in het zomerseizoen worden aan de kust getemperd door de zeewind. Ten zuiden van de Hoge Atlas is het warm (gemiddeld 38°C). Profiteer dan van de koele temperaturen en het heerlijke klimaat in de bergen. Zoals bijvoorbeeld in Val d'Ifrane (op 1650 m hoogte), met zijn weiden, bossen en watervallen. In Marokko vindt ieder het klimaat dat bij hem past, ongeacht het seizoen!
Uw reis in de winter
Het klimaat aan de Atlantische en de Middellandse Zeekust biedt aangename temperaturen, het hele jaar door. In de bergen is de winter koud en vochtig. U kunt dan genieten van de sneeuw en skiën in de Midden Atlas terwijl anderen in zee zwemmen in Agadir!
Uw reis in het najaar
Het najaar is het rustige seizoen: de nachten zijn langer en de temperaturen zijn zachter in het binnenland. Het regenseizoen is nog niet begonnen en u kunt nog heerlijk zwemmen in zee.

Transportmiddelen

Marokko heeft uitstekende luchtverbindingen en bezit een groot aantal luchthavens. U kunt ook per schip reizen, langzamer, maar veel romantischer.
Nabijheid en snelheid
In een paar uur staat u aan de voet van de Hoge Atlas of aan het strand. Casablanca ligt op slechts 1 uur vliegen van Madrid, op 3 uur van Milaan of Parijs en op 3.20 uur van Londen. Marrakech ligt op 2 uur van Madrid, op 3 uur van Parijs en op 4.45 uur van Londen.
Reizen per vliegtuig
Vijftien luchthavens brengen u zo dicht mogelijk bij uw bestemming: Agadir, Al Hoceima, Casablanca, Dakhla, Essaouira, Errachidia, Fès, Laâyoune, Marrakech, Nador, Ouarzazate, Oujda, Rabat-Salé, Tanger en Tétouan. Royal Air Maroc en de Europese luchtvaartmaatschappijen onderhouden lijndiensten en met talrijke chartervluchten zijn de toeristische plaatsen snel een eenvoudig te bereiken.
Reizen per schip
De kortste overtochten zijn natuurlijk die vanuit de Spaanse havens, met de Transmediterranea die u dagelijks in 35 minuten van Algeciras naar Ceuta en in 2.30 uur van Algeciras naar Tanger brengt. Vanuit Malaga bereikt u de enclave Millila in 8 uur en vanuit Almería in 10 uur. Euro Ferrys en FRS bieden soortgelijke overtochten.
Een cruise
De Comanav (Compagnie marocaine de navigation), die in Frankrijk vertegenwoordigd is door de SNCM, onderhoudt een verbinding tussen Sète en Tanger (36 uur) en tussen Genua en Tanger (48 uur).

Geld, wisselen en banken

De Marokkaanse munteenheid is de dirham. De dirham kan niet buiten de grenzen van Marokko gewisseld worden, daarom dient u rekening te houden met het wisselen van valuta en andere betaalmiddelen.
Geld wisselen
De in- en uitvoer van de Marokkaanse munt is strikt verboden. Geïmporteerde valuta in bankbiljetten moeten bij aankomst op het Marokkaanse grondgebied gedeclareerd worden bij de grensdouane wanneer het geïmporteerde bedrag lager dan 100.000 dirham bedraagt. Op overlegging van wisselbonnen kunt u uw internationale valuta inwisselen voor dirhams.
Wisselkantoren
U vindt wisselkantoren in de luchthavens, in sommige hotels en in de meeste banken. In sommige gevallen zal uw paspoort gevraagd worden voor de transactie. Vergeet niet om uw resterende dirhams weer te wisselen voordat u het land verlaat. Deze transactie is slechts mogelijk voor ten hoogste 50% van het tijdens uw verblijf gewisselde bedrag.
De voordelen van de creditcard
Informeer bij uw bank waar u met uw creditcard contant geld kunt opnemen. De banken in de grote Marokkaanse steden zijn meestal voorzien van geldautomaten. Wissel niet meer dan u nodig hebt. De meeste inkopen en diensten moeten in contant geld betaald worden, na de gebruikelijke onderhandeling.

Paspoort, visa en ambassades

U moet in het bezit zijn van een geldig paspoort. Voor sommige nationaliteiten is een visum nodig. De ambassades en consulaten kunnen u advies geven voor uw vertrek en tijdens uw verblijf.
Paspoort
Om problemen te voorkomen bij uw aankomst in Marokko, zorg ervoor dat u in uw bezit van een geldig paspoort. Het zal noodzakelijk zijn voor reizigers vanaf 15 jaar,
Visum
Reizigers uit de Europese Unie, Zwitserland en Canada hebben geen visum nodig. Voor alle nationaliteiten is de duur van een toeristisch verblijf ten hoogste 90 dagen.
Ambassades en consulaten
Noteer voordat u op reis gaat het adres en het telefoonnummer van uw ambassade en van de verschillende consulaten. U kunt er, in geval van verlies, uw papieren laten vernieuwen en allerlei informatie inwinnen (gezondheid, veiligheid, …). De meeste diplomatieke vertegenwoordigingen hebben een speciaal nummer dat u in geval van nood kunt bellen. Een sociale dienst kan u in de meeste gevallen bijstaan, zelfs in noodgevallen.