Onze cultuur is onze identiteit, onze geschiedenis. Bezoek in elke stad deze plaatsen met hun rijke geschiedenis. En maak kennis met een erfgoed van universele waarde.

Paleizen en riads

Bewonder de oude paleizen, de riads waarin onze musea zijn ondergebracht. De prachtige en rijk versierde tentoonstellingszalen zijn dikwijls op zich al ware kunstwerken. Zoals bijvoorbeeld in Marrakech het Dar Si Saïd, het museum voor Marokkaanse kunst! De uitzonderlijke rijkdom van de collecties die er getoond worden mag u in geen geval missen.

Kunst en traditie

Bewonder de oude paleizen, de riads waarin onze musea zijn ondergebracht. De prachtige en rijk versierde tentoonstellingszalen zijn dikwijls op zich al ware kunstwerken. Zoals bijvoorbeeld in Marrakech het Dar Si Saïd, het museum voor Marokkaanse kunst! De uitzonderlijke rijkdom van de collecties die er getoond worden mag u in geen geval missen.

Cultuur voor allen

In Marokko is het bezoek aan een museum een manier om kennis te maken met onze geschiedenis, onze origines. Elke streek is trots op zijn bezienswaardigheden. Rijk geborduurde stoffen, keramiek, sieraden, houtsnijwerk, voorwerpen van leer zijn de pronkstukken van onze kunstnijverheid. Ga ook eens kijken in één van de musea voor moderne kunst, zoals dat van Tanger dat is ondergebracht in het voormalige Britse consulaat, of het keramiekmuseum van Safi in een oude door de Portugezen gebouwde citadel.

Geheime parken

Tal van vogels, zowel sedentaire als trekvogels, kiezen domicilie in de natuurparken van Marokko. Ontdek deze maagdelijke natuur. Roze flamingo’s, kraanvogels, reigers en ooievaars houden van de meanders van de Loukos rivier, ten zuiden van Tanger, terwijl andere, zoals de heremietibis, de voorkeur geven aan het nationale park Souss Massa, bij Agadir. De koningsarend en de slangenarend hebben domicilie gekozen in het nationale park Toubkal, ten zuiden van Marrakech.

Ontdek de rijke en krachtige geuren van het bos waar u misschien het spoor van een edelhert of een stekelvarken kunt tegenkomen. De Toubkal berg biedt uitzicht over wilde landschappen met diepe bergengten waar kristalheldere rivieren stromen. In het nationale park van Tazzeka, ten oosten van Fès, vindt u uitgestrekte bossen met bergengten, grotten en afgronden. Wilde natuur of door de mens bedwongen landschappen, overal maakt de natuur deel uit van onze identiteit en onze levenskunst.

De Marokkanen zijn meesters in de tuinarchitectuur. De Andalusische tuin van Rabat, de Mendoubia tuinen in Tanger, de Majorelle tuin in Marakech en de palmenoase van Skoura bij Ouarzazate, overal heerst harmonie. Natuurlijk getuigen deze droomtuinen van een streven om de natuur te bedwingen, maar vooral om een rustige en aangename sfeer voor de ziel te creëren. De Menara tuin, ook in Marakech, strekt zich uit rond een immense vijver uit de tijd van de Almohaden. Ontdek ook het subtiele raffinement van de privé-tuinen, ontworpen voor meditatie en voor de verheffing van de geest.

Galerieën: kunst in alle staten

Sinds de eerste reis van Eugène Delacroix, in 1832, verafgoden schilders de kleuren en het felle licht die het koninkrijk Marokko kenmerken. Talrijke schilders, gefascineerd door de schilderijen die Delacroix van zijn verblijf in Tanger meebrengt, komen met hun schildersezel naar ons land. In de 19de eeuw laten Matisse, Torres, Tapiés, Majorelle en Miro zich charmeren door de Marokkaanse landschappen, de kleuren, de schilderachtige taferelen. Later zullen Nicolas de Staël, Francis Bacon en Edouard Degas hun voorbeeld volgen. Vandaag bezit het land zijn eigen kunststromingen en zijn eigen meesters.

Ontdek in uw eigen tempo de vele kunstgalerieën die het talent en de energie van onze kunstenaars eer bewijzen. De Galerie Bab Rouah in Rabat bijvoorbeeld, gevestigd in de monumentale stadspoort van dezelfde naam, heeft vier zalen waar regelmatig prachtige kunstwerken getoond worden. Een andere galerie in Rabat is gevestigd in de uit 1150 daterende stadspoort Bab El Kébir. Dit pronkstuk van de Almohadische architectuur omvat drie tentoonstellingszalen. In Marrakech werd in 1989 de Galerie Bab Doukala geopend in een van de belangrijkste en oudste stadspoorten van de medina. Hier wordt werk van Marokkaanse en buitenlandse kunstenaars tentoongesteld. In El Jadida is de in 1514 gebouwde Portugese stad gerestaureerd en gerenoveerd; in 2000 is er een kunstgalerie geopend. Galerieën van het ministerie van Culturele zaken zijn te vinden in Essaouira, Fès, Marrakech, Rabat en Tétouan. In andere plaatsen moet u er zich niet van laten weerhouden om privé-galerieën binnen te gaan, voornamelijk in Casablanca, maar ook in El Jadida, Rabat, Essaouira, Meknès of Tanger. U zult er een moderne gevoeligheid ontdekken die u met anderen zult willen delen. En talrijke talenten. Voor u zal het misschien een gelegenheid zijn om een tijdloos intiem kunstwerk te kiezen en mee te nemen.

Marokko, één van de bakermatten van de mensheid

De Marokkaanse Atlantische kust was al in de Prehistorie bewoond. Verschillende beschavingen hebben zich er achtereenvolgens ontwikkeld: de Acheuleërs, de Mousteriërs, de Ateriërs… Overblijfselen van hun jacht, van hun gereedschappen en van hun botten vormen de ontroerende sporen van de geschiedenis van de mensheid. Breng een bezoek aan het archeologische museum van Rabat om deze pagina’s van de wereldgeschiedenis met ons te delen.

Ten tijde van de grote ontdekkingsreizen in de Oudheid trokken onze vruchtbare wadi’s en natuurlijke havens Feniciërs en Grieken naar het eiland Mogador, tegenover Essaouira, en ook naar Lixus en Kouass (bij Tanger). Rome kon deze rijke kust niet onbenut laten. Al gauw verrijzen er tempels, forums en thermen in een aantal steden, waaronder Salé (Rabat) en Ksar Seghir (Tanger).

Een van de pronkstukken van ons erfgoed is misschien wel Volubilis, een belangrijke archeologische plaats in de omgeving van Meknès. De plaats staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en getuigt onder andere van de intense bedrijvigheid van de Romeinse luxe-industrie, waarvan de villa’s met hun prachtige geraffineerde mozaïeken de ideale afnemers waren. Overal onthult de geschiedenis zijn geheimen.

De Almohaden hebben vanuit het stadje Tinmel (te bezoeken vanuit Marrakech) Marokko heroverd op de Almoraviden, voordat zij hun rijk uitbreidden van de Maghreb naar het islamistische Spanje (Andalusië). Zij zijn de bouwers van de stadsmuren met hun monumentale stadspoorten van onze Marokkaanse steden waarvan wij de kwaliteit nog steeds kunnen bewonderen.

UNESCO: de 8 wonderen van Marokko

Sinds 1975 identificeert en beschermt de Organisatie van de Verenigde Naties bijzondere plaatsen of monumenten in Marokko die van uitzonderlijke waarde zijn voor de mensheid. In het noorden van het land kunt u de karakteristieke medina van Tétouan bewonderen. De UNESCO heeft deze plaats geselecteerd omdat de stad zijn unieke stijl, mengelmoes van Andalusische en Arabische invloeden, intact heeft weten te houden.

Zet koers zuidwaarts tot in Meknès, een aangename keizerlijke stad. Het indrukwekkende stadscentrum uit de 11de eeuw met zijn prachtige architectuur in verschillende stijlen is sinds 1996 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst. Enkele kilometers verder kunt u de opmerkelijke overblijfselen van de stedenbouwkunde van het Romeinse keizerrijk aanschouwen. Volubilis is namelijk de belangrijkste oudheidkundige plaats van Marokko, en ook de de plaats die best bewaard en het meest suggestief is. Ook de medina van Fès, met zijn traditionele en nog altijd levendige sfeer, staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De medina van Fès was de eerste Marokkaanse plaats die in 1981 op de lijst werd ingeschreven en de islamitisch geïnspireerde stedenbouw is uniek in zijn soort.

Andere prestigieuze plaatsen zijn te vinden langs de Atlantische kust: de oude Portugese stad Mazagan en de medina van Essaouira. In het binnenland zijn het prachtige Jema El-Fna plein in Marrakech en de wonderlijke ksar Aït-Ben-Haddou in de omgeving van Ouarzazate zeker een bezienswaardigheid. Alle regio’s van Marokko zijn ten minste één keer onderscheiden door de UNESCO. Ongeacht uw bestemming bent u dus altijd dicht bij een van de meest prestigieuze plaatsen van de mensheid.

De Marokkaanse medina's: een unieke sfeer

Alle belangrijke Marokkaanse steden hebben twee aspecten: de medina, d.w.z. de traditionele stad, en de moderne stad. In de medina vindt u, in het hart van elke wijk, de moskee en de medersa. De dicht op elkaar gepakte huizen staan langs een wirwar van straatjes. De medina’s zijn de plek bij uitstek waar u in de souks en op de kissaria’s, de gespecialiseerde markten, allerlei handel en kunstnijverheid vindt.

De handelsactiviteit is een waar schouwspel waar u uw ogen en oren de kost geeft en waar hartelijkheid troef is! Als u er uw inkopen doet, zult u gecharmeerd worden door het goede humeur van de winkeliers: ze hebben gevoel voor klantencontact … en handelsgeest! En dat alles in de overal aanwezige geur van jasmijn, oranjebloesem en komijn.

Vijf grote medina’s zijn ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO om hun architectonische rijkdom. In de medina van Fès vindt u onder andere 143 moskeeën en Al Karaouiyine is de oudste universiteit ter wereld! In Marrakech kunt u de schoonheid van de grootse monumenten van de medina bewonderen. Het Jemaa El-Fna plein is er het mooiste voorbeeld van.

In Tétouan getuigen de architectuur en de kunst van sterke Andalusische invloeden. Essaouira is een uitzonderlijk voorbeeld van een vestingstad uit het einde van de 18de eeuw en de medina met zijn rechtlijnige plattegrond is uniek. De hele stad Meknès is door de UNESCO bestempeld als werelderfgoed: de medina, met onder andere de prachtige medersa uit de 14de eeuw, is uw bezoek zeker waard.