Land van festivals:


" Neem deel aan de talrijke culturele evenementen en ontdek het hele jaar door het bruisende leven en de creatieve energie van het Marokkaanse koninkrijk in de meest uiteenlopende artistieke uitingen."

Dialoog en uitwisseling

In Marrakech slaat het Internationale filmfestival een brug tussen de film uit het noorden en die uit het zuiden, met werk dat een mix biedt van culturen, nationaliteiten en talen. Het festival heeft de beroemdste namen van de zevende kunst ontvangen, waaronder Alan Parker, Jean-Jacques Annaud, Jeanne Moreau, Francis Ford Coppola, David Lynch, Constantin Costa-Gavras. Sinds jaren is Essaouira synoniem voor wereldmuziek met zijn Gnawa en wereldmuziek festival, een festival rijk aan emoties en muzikale ontmoetingen. Ook Fès, één van de belangrijkste spirituele centra, organiseert een fantastisch festival van gewijde muziek waar ook andere godsdiensten ruimschoots aan bod komen.

Cultuur voor allen

Marokko is van oudsher een land van ontmoetingen en een gastland voor alle stromingen en heeft dan ook zijn plaats veroverd in de wereld van festivals. Muziek, film, folklore: de belangrijkste steden organiseren originele evenementen, dikwijls in het teken van de dialoog tussen oosterse en westerse cultuur. Zo is Tanger voortaan de stad van de jazz in al zijn vormen, met het Tanjazz festival. Profiteer van een verblijf in Marokko en beleef de unieke sfeer van deze evenementen. Tal van concerten en filmvoorstellingen worden gehouden in een historisch decor, dikwijls in de open lucht. En de zwoele Marokkaanse avonden maken van deze evenementen een heel bijzondere gebeurtenis. U kunt altijd rekenen op een ontspannen en gastvrij onthaal, bijvoorbeeld op het Timitar muziekfestival in Agadir of op het Mawazine festival in Rabat, waar sinds 2001 wereldmuziek hoogtij viert.

De moussems

De moussem is in de eerste plaats een religieus feest waar de bevolking soms van heinde en ver komt om een heilige te eren. Eén van de beroemdste is het verloofdenfeest, de bruidenmarkt. Het spirituele gaat hier samen met de commerciële activiteiten in een groots feest voor zowel de plaatselijke bevolking als de bezoekers. Iets zuidelijker ligt Tan Tan, waar jaarlijks een kamelenmarkt wordt gehouden die is geregistreerd op de wereldlijst van de UNESCO als immaterieel erfgoed van de mensheid. Bij Ouarzazate in Kelaat M’Gouma wordt een rozenfestival gehouden, waar de reiziger een ruime selectie crèmes, wierook en zeep vindt.

Een moussem is voor velen een gelegenheid om een heilige te eren, een Sidi, een gelovige moslim die een stempel gedrukt heeft op zijn tijd. Voor anderen is een moussem een gelegenheid om het nieuwe seizoen of de oogst te vieren, zoals bijvoorbeeld het dadelfestival van Erfoud, aan de rand van de woestijn, of het honingfestival van Immouzer Ida Outanane, bij Agadir. Er zijn ook moussems die voornamelijk gewijd zijn aan cultuur en traditie, zoals het festival van woestijnmuziek in Tafilalet of het beroemde Gnawa festival van Essaouira. Muziek en dans door de nakomelingen van zwarte slaven kunnen alle toeschouwers in vervoering brengen. Marokko viert alle componenten van zijn samenleving, met onder andere joodse moussems, zoals die van Imirdal, in Ighreme Ougdal.

De vertellers

De beroemdste vertellers zijn te vinden op het Jema El-Fna plein in Marrakech. Eindeloze verhalen nemen de toehoorders mee naar een wereld van avonturen en verre oorden. Een sprookjesachtige wereld waar het Goede het altijd wint van het Kwade. De toehoorders, in een kring rondom de verteller, worden zo geboeid door het verhaal dat ze soms de tijd vergeten.

Verhalen en vertellers maken deel uit van de volkscultuur. Zeggen we niet dat verhalen door en voor het volk verteld worden? De verhalen waren lange tijd anoniem, ze behoorden het hele volk toe. Het verhaal kan een morele strekking hebben, andere vertellen over de wonderen en gruwelen van de wereld. Maar de verteller oefent zijn kunst ook uit voor het vermaak en amusement van zijn toehoorders, met groteske of schilderachtige personages en denkbeeldige of geïdealiseerde werelden. De verhalen hebben vooral tot doel de toehoorders afleiding te bezorgen, hen hun dagelijkse zorgen even te laten vergeten.

Neem de tijd, tijdens uw verblijf in Marokko, en vooral als u in Marrakech bent, om dit bijzondere straattoneel bij te wonen. Profiteer indien mogelijk van de aanwezigheid van een plaatselijke gids die u alle subtiliteiten van deze volkskunst uit de doeken kan doen.