Land van festivals:
" Neem deel aan de talrijke culturele evenementen en ontdek het hele jaar door het bruisende leven en de creatieve energie van het Marokkaanse koninkrijk in de meest uiteenlopende artistieke uitingen."
Dialoog en uitwisseling
Cultuur voor allen
De moussems
De moussem is in de eerste plaats een religieus feest waar de bevolking soms van heinde en ver komt om een heilige te eren. Eén van de beroemdste is het verloofdenfeest, de bruidenmarkt. Het spirituele gaat hier samen met de commerciële activiteiten in een groots feest voor zowel de plaatselijke bevolking als de bezoekers. Iets zuidelijker ligt Tan Tan, waar jaarlijks een kamelenmarkt wordt gehouden die is geregistreerd op de wereldlijst van de UNESCO als immaterieel erfgoed van de mensheid. Bij Ouarzazate in Kelaat M’Gouma wordt een rozenfestival gehouden, waar de reiziger een ruime selectie crèmes, wierook en zeep vindt.
Een moussem is voor velen een gelegenheid om een heilige te eren, een Sidi, een gelovige moslim die een stempel gedrukt heeft op zijn tijd. Voor anderen is een moussem een gelegenheid om het nieuwe seizoen of de oogst te vieren, zoals bijvoorbeeld het dadelfestival van Erfoud, aan de rand van de woestijn, of het honingfestival van Immouzer Ida Outanane, bij Agadir. Er zijn ook moussems die voornamelijk gewijd zijn aan cultuur en traditie, zoals het festival van woestijnmuziek in Tafilalet of het beroemde Gnawa festival van Essaouira. Muziek en dans door de nakomelingen van zwarte slaven kunnen alle toeschouwers in vervoering brengen. Marokko viert alle componenten van zijn samenleving, met onder andere joodse moussems, zoals die van Imirdal, in Ighreme Ougdal.
De vertellers
De beroemdste vertellers zijn te vinden op het Jema El-Fna plein in Marrakech. Eindeloze verhalen nemen de toehoorders mee naar een wereld van avonturen en verre oorden. Een sprookjesachtige wereld waar het Goede het altijd wint van het Kwade. De toehoorders, in een kring rondom de verteller, worden zo geboeid door het verhaal dat ze soms de tijd vergeten.
Verhalen en vertellers maken deel uit van de volkscultuur. Zeggen we niet dat verhalen door en voor het volk verteld worden? De verhalen waren lange tijd anoniem, ze behoorden het hele volk toe. Het verhaal kan een morele strekking hebben, andere vertellen over de wonderen en gruwelen van de wereld. Maar de verteller oefent zijn kunst ook uit voor het vermaak en amusement van zijn toehoorders, met groteske of schilderachtige personages en denkbeeldige of geïdealiseerde werelden. De verhalen hebben vooral tot doel de toehoorders afleiding te bezorgen, hen hun dagelijkse zorgen even te laten vergeten.
Neem de tijd, tijdens uw verblijf in Marokko, en vooral als u in Marrakech bent, om dit bijzondere straattoneel bij te wonen. Profiteer indien mogelijk van de aanwezigheid van een plaatselijke gids die u alle subtiliteiten van deze volkskunst uit de doeken kan doen.