Vogelparadijs

Duizenden kilometers kustlijn langs de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, een genereuze natuur. Ontdek bijvoorbeeld het park aan de monding van de wadi’s Souss en Massa, bij Agadir, dat een ideaal ecosysteem vormt voor roze flamingo’s, kraanvogels en heremietibissen… Ten zuiden van Sidi Ifni ligt een 50 km lang wit zandstrand. Nog zuidelijker leeft.

Een contrastrijke natuur

Naarmate we dichter bij het Atlas-gebergte komen, wordt het landschap groener en de lucht frisser. Het is een wonderlijke beleving er ’s winters te kunnen skiën en op dezelfde dag in Marrakech in zee te kunnen zwemmen. Iets zuidelijker ligt Ouarzazate, de poort van de woestijn, met zijn beroemde kashba’s en zijn ksour (vestingdorpen). Ten oosten van de stad ligt de Dadès vallei. Na de palmoase van Skoura en de rozenvallei eindigt de Dadès vallei bij de Dadès kloof en de Todra kloof met hun adembenemende rotspartijen. Ten zuiden van Ouarzazate slingert de Draa vallei tot M’hamid, de laatste stad voor de grote woestijn. De uitgestrekte landschappen zullen u verleiden. Dit is de ideale plek om tot rust te komen, met zijn oases die als een fata morgana verschijnen in een landschap van rotsen en betoverende bergen. Hun weelderige begroeiing contrasteert met de nabijgelegen woestijn. De prachtige oranjebruine zandduinen, zoals die van Erg Chebbi, kunnen een hoogte van 150 meter bereiken. Een magische beleving om er te bivakkeren en één te zijn met de natuur.

Een contrastrijke natuur

Dolfijnen, roze flamingo’s, gazelles, … Marokko beschermt zijn fauna. Maak een fotosafari naar zijn nationale parken.

Tal van vogels, zowel trek- als sedentaire vogels, kiezen domicilie in de natuurparken van Marokko, een lust voor het oog. Roze flamingo’s, kraanvogels, reigers en ooievaars houden van de meanders van de Loukos rivier, ten zuiden van Tanger. Deze vogelsoorten leven ook in de lagunes van het nationale park van Souss Massa, bij Agadir. Men kan er ook visarenden en de laatste exemplaren van de heremietibis zien. De beste tijd om deze vogelreservaten te bezoeken is van september t/m november en van februari t/m april. Er zijn bezoeken met gids voor het observeren van gazelles, antilopen en struisvogels. De koningsarend en de slangenarend slaan hun vleugels uit in de heldere lucht van het nationale park van Toubkal, bij Marrakech.

In het nationale park van Tazzeka zult u misschien het spoor kunnen zien van het Noord-Afrikaanse edelhert (dat in 1993 weer is uitgezet) of van het stekelvarken. Beklim de Toubkal berg om te genieten van het adembenemende uitzicht op diepe bergengtes met hun kristalheldere bergbeken. Het water dat ontspringt aan de bergtoppen van het nationale park van Tazzeka irrigeert eindeloze ceder- en kurkeikbossen.

Het nationale park van Al Hoceima herbergt drie soorten dolfijnen, 69 vogelsoorten en enkele monniksrobben. De laatste kolonies monniksrobben bevinden zich in de baai van Dakhla, in het zuiden. Ook roggen en zeeschildpadden leven hier.